ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!

Διανύετε τα χρόνια Γυμνασίου - Λυκείου; Τα βιώματά σας σε αυτές τις ηλικίες συχνά διαμορφώνουν μόνιμα την προσωπικότητά σας και αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που θα προκαθορίσουν το μέλλον σας και τον τρόπο που θα προχωρήσετε στην ζωή σας. Έχει σημασία λοιπόν το πώς θα τα ζήσετε αυτά τα χρόνια, ώστε να διορθώσετε ό,τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν και να βάλετε τις βάσεις για ένα όμορφο μέλλον. Αυτή ακριβώς είναι η περίοδος όπου διαμορφώνετε τη δυναμικότητα του χαρακτήρα σας για να πάρετε κάποια στιγμή (μετά τα 18) το πηδάλιο στα χέρια σας και να προχωρήσετε ορμητικά μπροστά. Είναι ωραίο να νοιώθει κανείς ευτυχισμένος από τη ζωή, ευχαριστημένος από τον εαυτό του και γεμάτος από τις εμπειρίες της κάθε ημέρας. Για να τα ζήσουμε όλα αυτά και να τα κρατήσουμε, υπάρχουν κάποιοι πνευματικοί νόμοι, κάποιοι απλοί κανόνες που ρυθμίζουν τα βήματά μας και εδραιώνουν την ευτυχία και την επιτυχία στην ζωή μας και που, χωρίς αυτούς τους κανόνες, όλα καταστρέφονται. Μείνετε συνδεδεμένοι μαζί μας, για να προχωρήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα της πορείας της ζωής σας και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τους κανόνες αυτούς που αποτελούν την βάση της ζωής.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΜπορεί αυτές οι εικόνες να μας φαίνονται εντυπωσιακές...


και αυτές σεμνές...


παρόλα αυτά, καθώς πρόκειται για αναβίωση παλαιών ειδωλολατρικών εθίμων, μέσα τους υπάρχει πάντοτε η τάση για το ακραίο, το επικίνδυνο και το εξευτελιστικό .
Που σημαίνει:
Εάν επιλέξουμε να συμμετάσχουμε με κάποιο τρόπο στο καρναβάλι, ας προσέξουμε τουλάχιστον πώς θα ντυθούμε και τι αστεία θα κάνουμε. Μπορεί όλα να επιτρέπονται, ωστόσο δεν μας "συμφέρουν" όλα, δηλαδή δεν μας κάνουν όλα καλό. Στο καρναβάλι γελοιοποιούνται τα πάντα, και τα αστεία συχνά είναι ακατάλληλα δια ανηλίκους αλλά και ενηλίκους. Άλλο σάτιρα και άλλο γελοιοποίηση.
Ας μην χάσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας.

Πιο χαλαρά είναι τα όρια των νέων. Επειδή ενέχουν πολλοί κίνδυνοι, παίζει ρόλο πώς θα ντυθούν, με ποιους θα βγουν, πού θα πάνε και πώς θα συμπεριφερθούν. Οι άγνωστες παρέες και οι άγνωστοι τόποι είναι συχνά ένα ρίσκο επικίνδυνο ενώ το ταξίδι στο άγνωστο και την "περιπέτεια" δίχως όρους επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και μετά την διασκέδαση έχουμε το δράμα. Και δεν θέλουμε, τα παιδιά που τόσο αγαπάμε, να πονέσουν επειδή παρέλειψαν να προστατέψουν τον εαυτό τους.


Σε αντιστάθμισμα, υπάρχουν τα παραδοσιακά μας έθιμα, και συχνά στην επαρχία η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο ζωντανή. Άσε που συναντάμε και παλιούς φίλους, συγγενείς και ξεκουραζόμαστε στην ύπαιθρο.

Φιλικό μας ζευγάρι μας είπε ότι κάποτε πήγαν σε γνωστό καρναβάλι και στη συνέχεια στο χωριό τους. Εκεί τα έχασαν από την ζωντάνια του κόσμου. Ένιωσαν σαν να ζούσαν σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι άνθρωποι ήταν μονοιασμένοι μεταξύ τους και χαίρονταν όλοι μαζί ομόψυχα, όχι σαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.

Αξίζει να ξαναζήσουμε εκείνες τις στιγμές με τους συγγενείς και τα ξαδέλφια μας που ζούσαμε παλιά, να τους ξαναδούμε και να χαλαρώσουμε στη φωτιά μπροστά σε ένα τζάκι, με καλή παρέα.
Να μην ξεχάσουμε τα παραδοσιακά μας έθιμα, γιατί κάποτε τα παιδιά μας θα τα χρειαστούν. Θα χρειαστεί να ζήσουν στιγμές απλές και όχι έκλυτες, με την οικογένειά τους ενωμένη και τους φίλους τους όλους μαζί, σε μέρη και με ανθρώπους, συνήθειες και παραδόσεις που θα κρατήσουν για πάντα στην μνήμη τους.
Όταν όλα θα έχουν ξεπέσει και η απλότητα, η ανθρωπιά και η οικογενειακή γαλήνη θα έχουν εκλείψει, τέτοιες μνήμες είναι πολύτιμες: δίνουν το στίγμα για έναν άλλο τρόπο ζωής, πιο γνήσιο, αληθινό αλλά και δυσεύρετο, όχι όμως αδύνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις